Teknim VAP Serisi Alarm Sistemleri Kurulum Kılavuzu, Teknim, Türkiye’de üretilen ve oldukça popüler olan bir hırsız alarm sistemi markasıdır. Tamamen yerli sermaye ve mühendislik gücüyle geliştirilen Teknim alarm sistemleri, hem evlerde hem de iş yerlerinde güvenliği sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.
Teknim Vap Serisi Alarm Sistemlerinin Özellikleri:
Teknim Alarm Sistemleri Neden Tercih Edilmelidir?
Özetle, Teknim alarm sistemleri, güvenlik konusunda ödün vermek istemeyenler için ideal bir seçenektir. Yerli üretim, geniş ürün yelpazesi, kolay kullanım ve uygun fiyat gibi özellikleriyle öne çıkar.
Daha detaylı bilgi için Teknim’in resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz: http://www.teknim.com/
GENEL
.
ORTAM ŞARTLARI
Cihazı aşağıdaki koşullar dışında aşırı sıcak ve soğuk ortamlarda çalıştırmayınız.
Sıcaklık: 0C ile +65C arası Bağıl Nem: +40C’ de %95
HAVALANDIRMA
Bu cihaz havalandırmaya ihtiyaç duymamaktadır.
GÜÇ KAYNAĞI
Cihazı sadece bu kullanma kılavuzunda belirtilen gerilim ile kullanınız. Eğer cihazın besleme gerilimi konusunda emin değilseniz lütfen bayiinizle veya üretici firma ile irtibat kurunuz.
TOPRAKLAMA VE KUTUPLANDIRMA
Cihaza enerji vermeden önce topraklamanın düzgün olarak çalışıp çalışmadığından emin olunuz. Besleme gerilimi uygun şekilde olduğuna dikkat ederek bağlayınız.
GÜÇ KABLOSU KORUMASI
Güç kablosunu ezilme ve koparılma tehlikesine karşı koruyunuz.
GÜÇ HATTI
Özellikle harici uygulamalar için aydınlatma lambaları veya güç devresi gibi cihazların güç hattından ayrı bir hat ile besleyiniz ve diğer cihazların hattından uzak tutunuz.
AŞIRI YÜKLENME
Elektrik şoku veya yangın riskinden korunmak için uzatma kabloları ve prizlere normalden fazla akım çekecek cihaz(lar) bağlamayınız.
NESNE VE SIVI GİRİŞİ
Yangın ve elektrik şoku riskine karşı, cihazın içine kısa devre oluşturabilecek sıvı veya herhangi bir nesne girmemesine dikkat ediniz.
SERVİS
Cihazı kendi başınıza tamir etmeye kalkmayınız, cihazın kapağını açmanız durumunda elektrik şokuna maruz kalabilirsiniz.
Herhangi bir arıza durumunda satıcınız veya yetkili servisinizle irtibat kurunuz. Cihaza teknik müdahale mutlaka kalifiye yetkili servis personeli tarafından yapılmalıdır.
SERVİS GEREKTİREN ARIZA DURUMLARI
YEDEK PARÇA
Tamir işlemi, parça değiştirilerek yapılacaksa yangın, elektrik şoku veya başka arıza riskine karşı servis teknisyeninin orijinal ya da muadil parça kullanıp kullanmadığından emin olunuz.
GÜVENLİK KONTROLÜ
Cihazın sağlıklı, düzgün ve güvenli koşullarda çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi için bayiinizden servis talep ediniz.
Teknim Güvenlik Sistemleri’nden VAP Serisi Alarm Panellerini seçtiğiniz için teşekkür ederiz. VAP Serisi Alarm Panelleri size güvenilir bir koruma ve otomasyon sağlamak için geliştirilmiştir. Cihazı kullanmadan önce, bu kılavuzu dikkatle okuyunuz ve sistemi kuran yetkili satıcınızın sistemin özellikleri ve kullanımı hakkındaki açıklamalarını dikkatle dinleyiniz. Elinizdeki kullanma kılavuzunu daha sonra kullanmak üzere güvenli bir yerde saklayınız.
Sisteminiz, Teknim Serisi Alarm Panellerinden bir tanesi (VAP204, VAP304, VAP308 VAP404, VAP408 veya VAP416), bir veya daha fazla Teknim Keypad (VPC016, VPC104, VPC108, VPC116, VPC132 veya VPC301), çeşitli dedektörler, sensörler, sirenler vb. içermektedir.
Metal kutu, sistem elektroniği, transformatör, sigorta ve kuru akü içermektedir. Sistemin kurulumunu yapan yetkili servisiniz dışında herhangi bir kişinin kutuyu açması ve sisteme müdahale etmesine izin vermeyiniz. Tüm keypadler, sistemin fonksiyonlarını kontrol etmenize ve sistemin mevcut durumunu görmenize olanak sağlar.
VAP Serisi Güvenlik Sistemlerinde 3 kullanıcı grubu vardır. Bunlar;
Arka arkaya üç defa şifrenizi yanlış girerseniz kısa süreli siren çalacaktır. Eğer hatalı şifre girmeyi sürdürürseniz siren çalma süresi uzayacak devamında da girişlerinden sonra keypad geçici bir süre bloke olacaktır ve sonra tekrar çözülecektir.
Bunlara ilave olarak ayrıca mühendislik şifresi, PC erişim şifresi ve tehdit şifresi mevcuttur.
Mühendislik şifresi:Sisteminizi kuran yetkili satıcı tarafından, Mühendislik programına girerek sisteminizin ayarlarını yapmak için kullanılan şifredir. Mühendislik şifresi ile sisteminizin kurulması/çözülmesi veya kullanıcı şifrelerine ulaşılması mümkün değildir.
PC erişim şifresi:VAPMan yazılımı aracılığı ile sisteminizin kontrolünü sağlayan şifredir.
Tehdit şifresi:Sistemi çözer ancak sistem yine de haber alma merkezini arar. Bu şifre, tehdit, zorlama altındaki kişilerin kullanımı içindir.(Bu şifre VAP204 alarm sisteminde bulunmamaktadır.)
Sisteminizin yetkili servis tarafından kurulumundan sonra size, master programına girebilmeniz için bir master şifresi verilecektir. Lütfen bu şifreyi değiştirmeyi unutmayınız.
.
Sisteminiz sadece basit bir alarm sistemi değil, aynı zamanda bir otomasyon sistemidir. Hatta, kullanıcılara ve keypadlere erişim yetkileri vererek, sisteminizi giriş kontrol sistemi olarak da kullanmanız mümkündür. Elektrikli cihazlarınızı programlanabilir çıkışları (PGM) kullanarak kontrol etmeniz mümkündür. Örneğin;
Detaylı bilgi için lütfen yetkili servisinize danışınız.
*Bu özellik VAP2xx ve VAP3xx serileri alarm sisteminde bulunmamaktadır.
.
Her adres dört haneli bir sayıdır. Adresler bir veya birden fazla sistem parametresini saklar. Bu adreslere şifrenizin yetkisi dahilinde girebilirsiniz. Sistemin ayarlarını değiştirmek veya o anki durumu izlemek için ilgili adrese (VPC301 keypadde ilgili menüye) girdiğinizde sistem bu adresin içeriğini size gösterecektir. Örneğin sistem saati adresi <0101>dır. Sistemin saatini okumak için aşağıdaki adımları izleyiniz.
Not: Master kullanıcı şifresi ile (fabrika değeri “1234” tür) sisteme giriş yapılarak sistemin saat bilgisi öğrenilecektir.
Uzun “bip” sesini duyana kadar
(Program) tuşuna basın.
Sırasıyla
tuşlarına basın. Program lambasının sürekli yanıp
sönmesini görene kadar bekleyin.
Bu bölümde sisteminizin keypadinin üzerindeki ışıklı ve sesli sinyallerin anlamları anlatılacaktır.
.
Keypadiniz aracılığı ile sisteminize bir bilgi girdiğinizde, onay veya red anlamına gelen bir ses (bip) duyacaksınız.
.
Tüm VAP serisi LED keypadler sistemin mevcut durumunu veya herhangi bir bilgiyi göstermek için renkli ışıklı göstergelere sahiptir. VPC301 LCD keypad ise alfa nümerik LCD ekranı vasıtasıyla gerekli tüm bilgileri yazılı olarak gösterir.
.
VAP serisi alarm sistemlerinin mevcut durumunu görmek ve sistemi kontrol etmek için tasarlanmış 6 tip keypad mevcuttur.
Rakam ve Fonksiyon Tuşları
4.2. VPC104 LED Keypad
Durum Ledleri
.
Zon ve Fonksiyon
Ekranı Acil Durum Tuşları
4.3. VPC108 LED Keypad
Rakam ve Fonksiyon Tuşları
.
.
Bölüm ve Yön Tuşları
Rakam ve Fonksiyon Tuşları
Bölüm ve Yön Tuşları
4.5. VPC132 LED Keypad
Rakam ve Fonksiyon Tuşları
Bölüm ve Yön Tuşları
Rakam ve Fonksiyon Tuşları
.
4.6. VPC301 LCD Keypad
Bölüm ve Yön Tuşları
Rakam ve Fonksiyon Tuşları
VPC016, VPC108, VPC116, VPC132 keypadlerde bulunan zon ledleri, zonun o anki durumunu göstermek amacıyla dizayn edilmiştir. Eğer zon ledi yanmıyorsa, söz konusu zon kapalıdır. Eğer zon ledi yanıyorsa bu durumda o zon açıktır. VPC104 keypadde zon durumunu 7 parçalı LED ekran üzerinden, VPC301 keypadde ise alfa nümerik LCD ekran üzerinden takip edebilirsiniz.
.
Durum Ledleri:
Durum ledleri tüm VAP serisi keypadlerde bulunur ve sistemin o anki durumunu göstermek amacıyla dizayn edilmiştir. Eğer “ready” ledi yanıyorsa, sistem kurulmaya hazır anlamına gelir. Sistemi başarılı bir şekilde kurduğunuzda “ready” ledi ile beraber “armed” ledi yanacaktır. Eğer bir hata ya da arıza durumu mevcutsa “trouble” ledi yanar. “Fire” ledi, yangın alarmı durumunda yanacaktır.
.
.
Rakam ve Fonksiyon Tuşları:
Normal rakam özelliğinin yanında, bu tuşlar sistemin bazı fonksiyonlarını kolayca kontrol edebilmenizi sağlar. Her bir tuş, ikinci bir fonksiyona sahiptir. Bu fonksiyonları tuşların altındaki kırmızı yazılarda görebilirsiniz. Tuşun ikinci fonksiyonunu aktif hale getirebilmek için, uzun “bip” sesini duyana kadar tuşa uzunca basmanız gerekir. Tuşların ikinci fonksiyonları hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki tabloya bakınız.
.
Tuş | Ana Fonksiyon | İkinci Fonksiyon |
1 | “1” | Panic – Panik alarmı vermek için. |
2 | “2” | Fire – Yangın alarmı vermek için. |
3 | “3” | Duress – Tehdit alarmı vermek için. |
4 | “4” | Program – Program menüsüne girmek için. |
5 | “5” | Bypass – Belirli bir zonu/zonları bypass etmek için. |
6 | “6” | Report – Rapor almak için. |
7 | “7” | Chime – Zil sesini aktif etmek / devre dışı bırakmak için. |
8 | “8” | Test – Test fonksiyonu için. |
9 | “9” | Memory -Hafızadaki bilgilere ulaşmak için. |
0 | “0” | Reset – Yangın alarmını resetlemek için. |
X | İptal | Exit – Mevcut programdan çıkmak için. |
√ | Tamam | Password – Şifre değiştirmek için. |
.
Bölüm ve Yön Tuşları*:
Bölüm tuşları, istediğiniz bölümü kolayca ve kısa yoldan kontrol edebilmeniz için tasarlanmıştır. Bu tuşlara basarak istediğiniz bölümü kurabilir, devre dışı bırakabilirsiniz. Bu tuşların ikinci fonksiyonları ise üzerindeki resimlerde görülebilir. “A” tuşu ev içi kurma/çözme, “D” tuşu harici kurma/çözme, “C” tuşu kapıları kurma/çözme ve “B” tuşu da pencereleri kurma/çözme amacıyla
kullanılır. İkinci fonksiyonların aktif olabilmesi için sisteminizin SPT (Smart Partition Technology) özelliği açık olmalıdır.** Bu tuşlar aynı zamanda yön tuşları olarak da kullanılabilir.
* VAP2xx, VAP3xx alarm panelinde bölüm özelliği olmadığından bu tuşlar yoktur.
** SPT hakkında detaylı bilgi için lütfen yetkili servisinize danışınız.
Fonksiyon Ledleri:
VPC016, VPC108, VPC116, VPC132 keypadlerinde “power”, “program”, “bypass” ve “memory” durumlarını gösteren fonksiyon ledleri mevcuttur. Sisteminizde enerji ile ilgili bir problem varsa “power” ledi sönecektir. Master programına girdiğiniz zaman “program” ledi yanacaktır. Sisteminizde bypasslı bir zon varsa “bypass” ledi, eğer sisteminizin hafızasında okunmamış herhangi bir olay varsa, “memory” ledi yanacaktır.
.
.
7 Parçalı LED Ekran:
.
7 Parçalı LED Ekran, VPC104 keypadler için, alarm sisteminizle ilgili bir çok bilgiyi vermek amacıyla dizayn edilmiştir.
.
.
Sistemi kurabilmek için “Ready” ledi yanıyor olmalıdır. Sistemi kurduktan sonra ise “Armed” ledi yanıyor olacaktır. Eğer yetkili servisiniz sisteme bir çıkış gecikmesi tanımlamış ise, sistem kurulmadan önce, korunan mekanı terk etmeniz için size tanımlanan süre kadar bir süre verecektir. Bu süre içerisinde keypadiniz sürekli olarak “bip” uyarı sesi verir.
Örneğin, eğer çıkış gecikmesi olarak 30 sn. tanımlandı ise, keypad 30 sn. boyunca size korunan alanı terk etmeniz için uyarı olarak “bip” sesi çıkartacaktır.* 30 sn. bitiminde ise sistem kurulacaktır.
Eğer sistem başarılı bir şekilde kurulamazsa “trouble” ledi ve hata tipini gösteren rakam ledi beraber yanacaktır. Hata tipini görmek için hata kodları bölümünden hata tiplerini inceleyiniz.
Aynı şekilde, eğer sisteme giriş gecikmesi tanımlandı ise, korunan alana girmenizden itibaren sistem alarmı aktif hale getirmeden önce size, sistemi çözmeniz için tanımlanan süre kadar bir süre verecektir. Keypad sistemi çözmeniz için sizi uyarmak amacıyla süre kadar “bip” sesi çıkaracaktır.* Bu süre içerisinde sistem çözülmezse alarm aktif hale geçecektir.
* Tanımlanan sürenin son 4 saniyesinde “bip” sesleri hızlanacaktır.
.
.
Bu özelliği kullanabilmeniz için opsiyonel olarak sağlanan uzaktan kumanda kitine ihtiyacınız vardır. Sisteminiz bu kite sahipse kumanda ile sisteminizi kurabilir/çözebilir, panik alarmı
verebilirsiniz.
.
* Bu özellik VAP2xx, VAP3xx alarm panelinde bulunmamaktadır.
.
(Bastıktan 5 saniye sonra , sistem kendi kendini kurmaya başlayacaktır. Kurulumu İptal etmek için ”Exit” tuşuna basın.)
* Bu özellik VAP2xx, VAP3xx alarm panelinde bulunmamaktadır.
.
İki tip otomatik kurma/çözme işlemi vardır.
.
Bu özellik ile tüm sistemi veya istenilen bölümleri belirli bir zamanda kurabilir veya çözebilirsiniz.
Uzun “bip” sesini duyana kadar
4 haneli master kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
.
Ayar | Adres | LCD Menü |
Otomatik Kurulacak Bölümler** | 12 01 | Panel Ayarları/Oto.Kurma/Çözme/Oto. Kurma/Bölümler |
Otomatik Kurma Yapılacak Günler | 12 02 | Panel Ayarları/Oto.Kurma/Çözme/Oto. Kurma/Günler |
Otomatik Kurma Yapılacak Saat | 12 03 | Panel Ayarları/Oto.Kurma/Çözme/Oto. Kurma/Saat |
Otomatik Çözülecek Bölümler** | 12 04 | Panel Ayarları/Oto.Kurma/Çözme/Oto. Çözme/Bölümler |
Otomatik Çözme Yapılacak Günler | 12 05 | Panel Ayarları/Oto.Kurma/Çözme/Oto. Çözme/Günler |
Otomatik Çözme Yapılacak Saat | 12 06 | Panel Ayarları/Oto.Kurma/Çözme/Oto. Çözme/Saat |
(**)VAP2xx, VAP3xx alarm panelinde partition olmadığı için ilgili adreste 1. seçeneği seçerek otomatik kurma veya çözme özelliği aktif edilir.
VPC016,VPC104,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
.
Otomatik çözülecek bölümleri belirlemek için 12 04 adresine girin,
İlgili adrese girdiğiniz zaman, sistemin mevcut durumunu görebileceksiniz. (Fabrika ayarı olarak hiçbir bölüm seçili değildir.)
A bölümü için , B bölümü için , C bölümü için , D bölümü için girin.*
VPC301 keypad için;
VPC016,VPC104,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
Otomatik çözülecek günleri belirlemek için 12 05 adresine girin,
İlgili adrese girdiğiniz zaman, sistemin mevcut durumunu görebileceksiniz. (Fabrika ayarı olarak tüm günler seçilidir.)
VPC301 keypad için;
.
VPC016,VPC104,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
.
Otomatik çözülecek saati belirlemek için 12 06 adresine girin,
İlgili adrese girdiğiniz zaman, sistemin mevcut durumunu görebileceksiniz.
VPC301 keypad için;
Örnek olarak sistemi her salı sabah saat 09:00’da çözülecek ve akşam saat 19:00’da kurulacak şekilde programlayalım.
VPC016,VPC104,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
.
(Program) tuşuna basın.
VPC301 keypad için;
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar
(Program) tuşuna basın.
4 haneli “Master” kullanıcı şifrenizi girin.
.
Belirli bir zonda belirli bir süre* hareket yoksa sistem kendini otomatik olarak kurar. Bu özellik sadece yetkili servisiniz tarafından aktif hale getirilebilir. Bu özellik için lütfen yetkili servisinizle görüşünüz.
*Bu süre yetkili servisiniz tarafından ayarlanabilir.
.
Bazen bir veya birkaç zonun alarm sisteminden çıkarılması gerekebilir. Örneğin arızalı bir detektör sistemin kurulmasını engelliyor veya yanlış alarma sebep oluyorsa veya bir zonun gördüğü alanda bir çalışma varsa bu zonu geçici olarak devre dışı bırakmak gerekir. Bu işleme “Bypass” denir.
.
(bypass) tuşuna uzun basın.
1 VPC016, VPC116, VPC132 Keypadlerde tek haneli zon numaralarının başına 0 (sıfır) yazarak girin.
Eğer istenilen zon ya da zonlar başarılı bir şekilde bypass edildi ise, onay sesi duyulur ve “bypass”* ledi ile beraber bypass edilen zon/zonların ledleri ve bölüm tuşları** yanar. Son girilen bypass işleminde belirtilen zonlar bypass edilir.
Örnek: 3. zon bypasslıyken 2. zon bypass edilirse 3. zonun bypass’ı kaldırılıp 2. zon Bypass edilir. Önceki bypass’ların devam etmesi için 2. ve 3.zon bypass yapılmalı.
* Bu led VPC301 LCD keypadde bulunmaz. Bypass bilgisini LCD ekran üzerinde görebilirsiniz.
** Bu tuşlar VAP2xx VAP3xx alarm panelinde aktif değildir.
.
(bypass) tuşuna uzun basın.
Not: Kurulu olan zonlar bypass edilemez.
.
Sisteminizin modeline göre aşağıda belirtilen tablodaki gibi şifreleriniz ve bu şifrelere bağlı yetki seviyeleri mevcuttur.
.
Model | Master | Kullanıcı | Misafir | Tehdit | Mühendis | PC Erişim |
VAP204 | 1 | 5 | 1 | (yok) | 1 | 1 |
VAP304 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 |
VAP308 | 1 | 9 | 1 | 1 | 1 | 1 |
VAP404 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 |
VAP408 | 1 | 9 | 1 | 1 | 1 | 1 |
VAP416 | 1 | 29 | 1 | 1 | 1 | 1 |
Şifrelerin fabrika ayarları şu şekildedir; Master şifresi: 1234*, PC Erişim şifresi:7777 Kullanıcı, tehdit ve misafir şifreleri fabrika ayarı olarak sisteme girilmemiştir.
* Güvenliğiniz için kurulumdan sonra master şifrenizi değiştiriniz.
.
Kullanıcılar şifrelerini aşağıdaki gibi değiştirebilirler;
.
(Password) tuşuna uzun basın.
Eğer şifreyi başarılı bir şekilde değiştirdiyseniz, onay anlamına gelen çift “bip” sesi duyacaksınız. Eğer işlem başarılı olmamışsa, red anlamına gelen uzun “bip” sesi duyacak, ayrıca “trouble” ledinin yandığını göreceksiniz. PC Erişim ve Tehdit şifresi sadece master programına girilerek değiştirilebilir.
Sadece master kullanıcı yeni bir kullanıcı ekleyebilir veya mevcut kullanıcıyı kaldırabilir.
Yeni kullanıcı eklemek ;
.
(Program) tuşuna uzun basın.
Mevcut kullanıcıyı kaldırmak ;
.
(Program) tuşuna uzun basın.
.
VPC016,VPC104,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için adresler;
.
. | Misafir | Tehdit | PC Erişim | Kullanıcı |
VAP204 | 07 06 | 07 07 | 07 08 | Kullanıcı numarasının başına 07 eklenerek kullanıcı adresi elde edilir. Örneğin 19. kullanıcının adresi <07 19> 3. kullanıcının adresi ise <07 03>’ tür |
VAP304 | 07 06 | 07 07 | 07 08 | |
VAP308 | 07 10 | 07 11 | 07 12 | |
VAP404 | 07 06 | 07 07 | 07 08 | |
VAP408 | 07 10 | 07 11 | 07 12 | |
VAP416 | 07 30 | 07 31 | 07 32 |
VPC301 keypad için;
“Temel Ayarlar/Üye Şifreleri” menüsünden ilgili “Üye Şifresi” menüsüne girilir.
. | Misafir | Tehdit | PC Erişim | Kullanıcı |
VAP204 | 06 | 07 | 08 | Kullanıcı numarası aynı zamanda “Üye Şifresi” menüsünün numarasıdır. Örneğin 19. kullanıcı için “Temel Ayarlar/Üye Şifreleri/19-Üye Şifresi” 3. kullanıcı için “Temel Ayarlar/Üye Şifreleri/03-Üye Şifresi” dir |
VAP304 | 06 | 07 | 08 | |
VAP308 | 10 | 11 | 12 | |
VAP404 | 06 | 07 | 08 | |
VAP408 | 10 | 11 | 12 | |
VAP416 | 30 | 31 | 32 |
* VPC301 keypadlerde, menü ve kullanıcı seçimi için yön tuşlarını kullanınız.
Not: Misafir şifresi geçici bir şifredir ve tek kullanımdan sonra veya şifre tanımlandıktan 24 saat sonra geçerliliğini kaybeder.
.
Kullanıcılara aşağıdaki yetkileri verebilirsiniz;
Fabrika ayarı olarak herhangi bir kullanıcıda herhangi bir yetki sınırlaması yoktur. Yetkilendirme için aşağıdaki tabloyu referans alınız.
.
. | Adresler |
Başlangıç Zamanı | 40 <kullanıcı numarası> |
Bitiş Zamanı | 41 <kullanıcı numarası> |
Günler | 42 <kullanıcı numarası> |
Bölümler * | 43 <kullanıcı numarası> |
Keypadler * | 44 <kullanıcı numarası> |
İzinler | 45 <kullanıcı numarası> |
Tabloda belirtilen kullanıcı numarası için yetkilendirmek istediğiniz kullanıcının numarasını giriniz. Normal kullanıcıların dışında ayrıca misafir kullanıcısına da bu yetkilendirme işlemini uygulayabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki tabloda belirtilen numarayı kullanıcı numarası olarak giriniz.
. | Kullanıcı Numarası |
VAP204 | 06 |
VAP304 | 06 |
VAP308 | 10 |
VAP404 | 06 |
VAP408 | 10 |
VAP416 | 30 |
Herhangi bir kullanıcıya yetki vermek için:
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
.
Opsiyonlar | Açık/Aktif | Kapalı/Pasif |
1. Opsiyon | Sistemi kuramaz | Sistemi kurabilir |
2. Opsiyon | Sistemi çözemez | Sistemi çözebilir |
3. Opsiyon (Sadece misafir şifresinde) | Tek kullanımlık | Tek kullanım devre dışı |
4. Opsiyon (Sadece misafir şifresinde) | Günlük kullanımlık | Günlük kullanım devre dışı |
5. Opsiyon | Bypass edilemez | Bypass edilebilir. |
.
*Bu özellik VAP2xx, VAP3xx alarm panelinde bulunmamaktadır.
Alarm panelinizle telefon aracılığı ile iletişim kurabilmeniz için öncelikle panelin telefonla kontrol edilebilme özelliği açık olmalıdır.
VPC016,VPC104,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için adresler;
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
VPC301 keypad için;
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
.
.
.
Özellik | Adres | Fabrika Ayarı | LCD Menü |
Aktif/Pasif | 15 01 | Aktif(Opsiyon 1) | Panel Ayarları/Uzaktan Erişim/Tel.Kum.Ayarı |
Çalma Sayısı | 15 02 | 5 (kere) | Panel Ayarları/Uzaktan Erişim/Çalma Sayısı |
Alarm panelinizle iletişiminizde iki yol vardır ;
.
*Bu özellik VAP2xx, VAP3xx alarm panelinde bulunmamaktadır.
Alarm panelinizin bağlı olduğu telefon numarasını çevirdiğinizde, telefon, girmiş olduğunuz çalma sayısı kadar çalar. Ardından alarm sisteminiz kısa bir melodi ile telefonu cevaplar.
.
Opsiyon | Kontrol | Tuşlar |
Kur/Çöz | Çöz | * 0 0 # |
Kur | * 0 1 # | |
PGM1 | Kapalı | * 1 0 # |
Açık | * 1 1 # | |
PGM2(Bu PGM VAP2xx, VAP3xx’de yoktur) | Kapalı | * 2 0 # |
Açık | * 2 1 # | |
PGM3(Bu PGM VAP2xx, VAP3xx, VAP404’te yoktur) | Kapalı | * 3 0 # |
Açık | * 3 1 # |
Not: Alarm panelinize ek PGM çıkışı takılmışsa PGM sayısı 8’e kadar çıkabilir. Böyle bir durumda telefondaki “*” tuşundan sonra ilgili PGM’in rakamını tuşlamalısınız.
Alarm panelinizi aradığınızda, isterseniz, panelinizin mevcut durumu hakkında da aşağıdaki tabloda belirtildiği gibi bilgi alabilirsiniz.
.
.
Durum Bilgisi | Kontrol | Mevcut Durum | Onay Sesi |
Panel Kurulu/Kurulu değil. | * 0 # | Panel kurulu | 2 kısa bip |
Panel kurulu değil | 1 uzun bip | ||
PGM1 Durumu | * 1 # | PGM1 Açık | 2 kısa bip |
PGM1 Kapalı | 1 uzun bip | ||
PGM2(Bu PGM VAP2xx, VAP3xx’de yoktur) | * 2 # | PGM2 Açık | 2 kısa bip |
PGM2 Kapalı | 1 uzun bip | ||
PGM3(Bu PGM VAP2xx, VAP3xx, VAP404’te yoktur) | * 3 # | PGM3 Açık | 2 kısa bip |
PGM3 Kapalı | 1 uzun bip |
.
Not: Alarm panelinize ek PGM çıkışı takılmışsa PGM sayısı 8’e kadar çıkabilir. Böyle bir durumda telefondaki “*” tuşundan sonra ilgili PGM’in rakamını tuşlamalısınız.
.
Herhangi bir alarm durumunda, alarm paneliniz sisteme kayıtlı kullanıcı telefon numaralarını sırayla arar, eğer aranan kullanıcı telefona cevap vermezse veya geçerli şifreyi girmezse aynı kullanıcı 3 kez aranır. Daha sonra geçerli şifre girilene kadar panelin hafızasındaki diğer kullanıcı numaraları sırasıyla aranır. Telefona cevap verildiğinde, kullanıcı bir siren sesi veya mesaj (eğer alarm panelinde ses mesaj modülü varsa (opsiyonel)) duyar. (Yetkili servisiniz aranacak telefon numaralarını sınırlandırabilir.)
(1) Yetkili servisiniz, şifre girmeden sadece “*” tuşuna basarak sisteme girmenizi sağlayabilir.
.
Master kullanıcı, kullanıcı telefon numaraları ayarlarını aşağıdaki gibi yapabilir.
VPC016,VPC104,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
VPC301 keypad için;
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
Kullanıcı Telefonları | Adres |
Kullanıcı Telefonu-1 | 06 01 |
Kullanıcı Telefonu-2 | 06 02 |
Kullanıcı Telefonu-3 | 06 03 |
Kullanıcı Telefonu-4 | 06 04 |
Kullanıcı Telefonu-5 | 06 05 |
Kullanıcı Telefonu-6 | 06 06 |
Kullanıcı Telefonu-7* | 06 07 |
Kullanıcı Telefonu-8* | 06 08 |
.
* 7 ve 8. kullanıcı telefonu sadece VAP416’da mevcuttur.
Not: Kullanıcı telefon numaraları 3-15 hane arası olabilir. Eğer daha önceden girdiğiniz bir numarayı iptal etmek istiyorsanız, o telefon numarası yerine “0”‘a uzun basınız.
Santralden hat alarak telefon arama işlemi yapılacaksa çevir sesi beklemesi için “0”‘a uzun basınız. Örneğin “9”la hat alacaksanız; “9”a bastıktan sonra “0”‘a uzun basıp numarayı çeviriniz.
.
Yaptığınız bir işlemden sonra uzun “bip” sesi duyarsanız, bu, yaptığınız işlemde hata olduğu anlamına gelir. Bu durumda “trouble” ledi ile birlikte hata mesajını göstermek için bazı zon ledleri yanıp söner. Eğer VPC301 keypade sahipseniz hata mesajını LCD ekran üzerinden görebilirsiniz. Hata mesajları hakkında bilgi için aşağıdaki tabloya bakınız.
.
Hata Mesajları |
.
Zon Ledleri (VPC108) |
016,104
116,132 |
.
Açıklama |
|||||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
Geçersiz adres | | . | . | . | . | . | . | . | 1 | Olmayan bir adres girilmiştir |
Geçersiz veri | . | | . | . | . | . | . | . | 2 | Girilen değerin formatı hatalı |
İzin yok | . | . | | . | . | . | . | . | 3 | Yetki sınırlandırılmış |
Panel kurulamıyor | . | . | . | | . | . | . | . | 4 | Açık zon vardır, “Ready” ışığının yanıyor olması gerekir |
Panel zaten kurulu | . | . | . | . | | . | . | . | 5 | Kurulmaya çalışılan bölümler zaten kurulu |
Yanlış şifre | . | . | . | . | . | | . | . | 6 | Girilen şifre yanlış |
.
Aralık dışında |
. | . | . | . | . | . | .
|
. | .
7 |
Girilen değer beklenen aralıkta değil. Örnek: Saat için 23’ten büyük bir değer girilmesi |
Veri şekli uyumsuz | . | . | . | . | . | . | . | | 8 | Girilen değer şekil olarak uyumsuz. Örnek: 2 hane yerine 4 hane girmek |
Özellik kapalı | | | . | . | . | . | . | . | 9 | Kullanılan özellik kapalı |
Geçersiz fonksiyon | . | . | | | . | . | . | . | 10 | Olamayan bir fonksiyonu kullanmaya çalışıyorsunuz |
.
Geçersiz parametre |
. | . | . | . | .
|
.
|
. | . | .
11 |
İşlemin parametresi beklenen aralıkta değil. Örnek: 3.AHM’yi test etmek.(2 tane mevcut) |
Zaman sınırı dışında | . | . | . | . | . | . | | | 12 | Kullanıcıya tanımlanmış saat sınırı dışında işlem yapılıyor |
Bu keypad de izniniz yok | | | | | . | . | . | . | 13 | Kullanıcının keypad yetkileri sınırlandırılmış |
Geçersiz ayar | . | . | . | . | | | | | 14 | Girilen ayar veya veri beklenen formatta değil |
Bilinmeyen hata | . | | . | | . | | . | | 15 | Yukarıdaki hataların dışında veya bilinmiyor |
Keypad haberleşmiyor | | | | | | | | | 16* | Keypad panel ile haberleşemiyor |
* VPC104 keypadde bu hata büyük C harfi ile görünür.
.
Cihazınızda olayları tarih ve saatleri, olay kodları, ilgili parametreleri ile birlikte saklayabilecek toplam 255 adetlik olay hafızası alanı mevcuttur. Olay hafızasının gösterim şekli aşağıdaki yapıdadır:
VPC016,108,116,132 OO GG SS DD A B OO:Olay kodu H:Hafıza GG:Olayın günü VPC104 H OO GG AA YY SS DD A B AA:Olayın ayı YY:Yıl A,B:İlave bilgiler VPC301 GG AA YY SS DD A B SS, DD:Olay saati (SS= saat, DD= dakika)
VPC016,VPC104,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadlerde gösterim led üzerinden, VPC104 keypadde ise 7 parçalı rakam ledi üzerinden yapılır.
.
A,B Parametrelerinin kullanımı modeller içerisinde iki çeşit farklılık gösterir; ya her bir parametre tek başına anlamlı bir bilgi ya da A,B hücreleri birleştirilerek elde edilen sayı anlamlı bir bilgiyi temsil eder. Tabloda “[AB]” yazım şekli bu tür bir gösterimi belirtir.
. | Anlam | VAP204 | VAP3xx | VAP404 | VAP408 | VAP416 |
1 | Hırsız Alarmı | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon |
2 | Panik Alarmı | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | [AB]:Zon |
3 | Yangın Alarmı | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | [AB]:Zon |
4 | Tehdit Alarmı | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | [AB]:Zon |
5 | Sabotaj/Tamper
Alarmı |
A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | [AB]:Zon |
6 | Tıbbi/Medikal Alarm | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | [AB]:Zon |
7 | Tehditle Çözme | – | – | – | – | – |
8 | Alarmda Sistem
Çözme |
[AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No |
9 | Zon Arızası | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon |
10 | Elektrik Kesildi | – | – | – | – | – |
11 | Alarm
Doğruladı |
– | – | – | – | – |
12 | Çapraz Zon
Hatası |
– | – | – | – | – |
13 | Akü Bitiyor | – | – | – | – | – |
14 | Hat Kesildi | – | – | – | – | – |
15 | Akü Arızası | – | – | – | – | – |
.
16 |
Haberleşme Başarısız | [AB]:Tel.Sıra No
91:Sadece Arama 92:Arama+Tuşlama |
[AB]:Tel.Sıra No
91:Sadece Arama 92:Arama+Tuşlama |
[AB]:Tel.Sıra No
91:Sadece Arama 92:Arama+Tuşlama |
[AB]:Tel.Sıra No
91:Sadece Arama 92:Arama+Tuşlama |
[AB]:Tel.Sıra No
91:Sadece Arama 92:Arama+Tuşlama |
.
. 17 |
.
. Özel Çözme |
.
A:3(Otomatik), B:- A:4(Key) , B:- A:7(Uzaktan Kum), B:- |
.
A:3(Otomatik), B:- A:4(Key) , B:- A:7(Uzaktan Kum), B:- |
A:1(Tek tuş), B:Bölüm A:3(Otomatik), B:-
A:4(Key) , B:- A:5(Telefon) , B:- A:7(Uzaktan Kum), B:- |
A:1(Tek tuş), B:Bölüm A:3(Otomatik), B:-
A:4(Key) , B:- A:5(Telefon) , B:- A:7(Uzaktan Kum), B:- A:8(PC), B:- |
.
A:4(Tek tuş), B:Bölüm A:6(Otomatik), B:- A:7(Key) , B:- A:8(Uzaktan Kum), B:- |
18 | Alarm Çözüldü | [AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No |
19 | Bypass Yapıldı | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon |
20 | Programa
Girildi |
A:Keypad | A:Keypad | A:Keypad | A:Keypad | A:Keypad |
21 | Programdan Çıkıldı | – | – | – | – | – |
22 | Periyodik Rapor | – | – | – | – | – |
23 | Panel Yeniden
Başladı |
– | – | – | – | – |
. | Anlam | VAP204 | VAP3xx | VAP404 | VAP408 | VAP416 |
24 | Manuel Rapor | – | – | – | – | – |
25 | Tel.ile Çözme | – | – | – | – | [AB]:Kullanıcı No |
26 | PC ile Çözme | – | – | – | – | [AB]:Kullanıcı No |
27 | Uzaktan Erişim
Başladı |
– | – | – | – | [AB]:Kullanıcı No
99: PC ile erişildi |
28 | Paralel Hat
Açıldı |
– | – | – | – | – |
30 | Özel Zondan
Alarm |
[AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon |
.
32 |
.
Fabrika Ayarlarına Dönüldü |
A=0: Keypad
A=1: VAPMan B=1: Şifreler B=2: Ayarlar B=3: Şifre+Ayarlar |
A=0: Keypad
A=1: VAPMan B=1: Şifreler B=2: Ayarlar B=3: Şifre+Ayarlar |
A=0: Keypad
A=1: VAPMan B=1: Şifreler B=2: Ayarlar B=3: Şifre+Ayarlar |
A=0: Keypad
A=1: VAPMan B=1: Şifreler B=2: Ayarlar B=3: Şifre+Ayarlar |
A=0: Keypad
A=1: VAPMan B=1: Şifreler B=2: Ayarlar B=3: Şifre+Ayarlar |
33 | Hırsız Alarmı
Düzeldi |
[AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon |
34 | Panik Alarmı
Düzeldi |
A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | [AB]:Zon |
35 | Yangın Alarmı
Düzeldi |
A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | [AB]:Zon |
36 | Tehdit Alarmı
Düzeldi |
A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | [AB]:Zon |
37 | Sabotaj/Tamper
Alarmı Düzeldi |
A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | [AB]:Zon |
38 | Tıbbi/Medikal
Alarm Düzeldi |
A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | A:Keypad,B:Zon | [AB]:Zon |
41 | Zon Arızası
Düzeldi |
[AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon |
42 | Elektrik Geldi | – | – | – | – | – |
45 | Akü Düzeldi | – | – | – | – | – |
46 | Hat Düzeldi | – | – | – | – | – |
47 | Akü
Takıldı/Düzeldi |
– | – | – | – | – |
.
. 49 |
.
. Özel Kurma |
.
A:2(Hareketsiz), B:- A:3(Otomatik), B:- A:4(Key) , B:- A:7(Uzaktan Kum), B:- |
.
A:2(Hareketsiz), B:- A:3(Otomatik), B:- A:4(Key) , B:- A:7(Uzaktan Kum), B:- |
A:1(Tek tuş), B:Bölüm A:2(Hareketsiz), B:-
A:3(Otomatik), B:- A:4(Key) , B:- A:5(Telefon) , B:- A:7(Uzaktan Kum), B:- |
A:1(Tek tuş), B:Bölüm
A:2(Hareketsiz), B:- A:3(Otomatik), B:- A:4(Key) , B:- A:5(Telefon) , B:- A:7(Uzaktan Kum), B:- A:8(PC), B:- |
.
A:4(Tek tuş), B:Bölüm A:5(Hareketsiz), B:- A:6(Otomatik), B:- A:7(Key) , B:- A:8(Uzaktan Kum), B:- |
50 | Alarm Kuruldu | [AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No | [AB]:Kullanıcı No |
51 | Bypass
Kaldırıldı |
[AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon |
57 | Tel.ile Kurma | – | – | – | – | [AB]:Kullanıcı No |
58 | PC ile Kurma | – | – | – | – | [AB]:Kullanıcı No |
59 | Uzaktan Erişim
Bitti |
– | – | – | – | [AB]:Kullanıcı No
99: PC ile erişildi |
60 | Paralel Hat
Kapandı |
– | – | – | – | – |
62 | Özel Zondan
Alarm Düzeldi |
[AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon | [AB]:Zon |
Örneğin: VPC108 keypadde ışıkları takip edip şu seriyi elde etmiş olalım 0-1-1-5-2-1-3-6-0-1
VPC108/116 OO(01) GG(15) SS(21) DD(36) A(0) B(1)
Yukarıdaki olay kodu, “bu ayın 15’inde saat 21:36’da 1. zondan hırsız alarmı gelmiştir.” anlamına gelmektedir.
VPC104 keypad için;
(Memory) tuşuna uzun basın.
LED ekranda “h” harfinin, sonrasında ise olay kodunun parametre sırasıyla yandığını göreceksiniz.
, bir sonraki olay kodu için
tuşlarını
.
VPC016,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
.
(Memory) tuşuna uzun basın.
“Power” ledi ile beraber zon ledleri olay kodunu parametre sırasıyla gösterir. Olay kodunun gösterimi bittikten sonra tüm zon ledleri yanıp söner ve olay kodu yeniden gösterilmeye başlanır.
VPC301 keypad için;
.
(Memory) tuşuna uzun basın.
Son olay kodunu ekranda göreceksiniz.
(Report) tuşuna uzun basın.
Eğer varsa kurulu zonlar ve bölümler yanıp sönmeye başlayacaktır. Keypad 5 saniye sonra eski haline dönecektir. VPC301 keypadde kurulu zonları LCD ekran üzerinde görebilirsiniz.
.
(Report) tuşuna uzun basın.
Keypad alarm veren son zon ve bölümü gösterecektir.
.
.
(Report) tuşuna uzun basın.
Keypad aktif olan PGM’leri gösterecektir.
.
(Report) tuşuna uzun basın.
Eğer varsa bypasslı zonlar ve bu zonlara ait bölümler yanıp sönmeye başlayacaktır. Keypad, 5 saniye sonra eski haline dönecektir. VPC301 keypadde bypass’lı zonları LCD ekran üzerinde görebilirisiniz.
.
Eğer sisteminizde bir arıza durumu varsa “trouble” ledi yanacaktır.
VPC104 Keypad için;
(Report) tuşuna uzun basın.
Ekranda “t” harfini, ardından da arıza kodunu gösteren rakamı göreceksiniz. Arıza kodunun ne anlama geldiğini öğrenmek için aşağıdaki tabloya bakınız. Tarih, saat arızası dışındaki herhangi bir durumunda yetkili servisinize danışınız.
Arıza Kodu | Anlamı |
t1 | Enerji kesik. |
t2 | Akü bitiyor. |
t3 | Saat ve tarih ayarsız (Saat ve tarihi ayarlarsanız arıza düzelir.) |
t4 | Telefon hattı kesik * |
t5 | Zonda hata var. |
t6 | Akü takılı değil. |
t9 | Zon 1 açık devre |
t10 | Zon 1 kısa devre |
t11 | Zon 2 açık devre |
t12 | Zon 2 kısa devre |
t13 | Zon 3 açık devre |
t14 | Zon 3 kısa devre |
t15 | Zon 4 açık devre |
t16 | Zon 4 kısa devre |
t17 | Zon 5 açık devre |
t18 | Zon 5 kısa devre |
t19 | Zon 6 açık devre |
t20 | Zon 6 kısa devre |
t21 | Zon 7 açık devre |
t22 | Zon 7 kısa devre |
t23 | Zon 8 açık devre |
t24 | Zon 8 kısa devre |
C | Keypad ile Panel arasında iletişim hatası |
*Bu özellik VAP2xx, VAP3xx alarm panelinde bulunmamaktadır.
VPC016,VPC108,VPC116 ve VPC132 için;
.
(Report) tuşuna uzun basın.
“Trouble” ledi ile birlikte bazı zon ledleri arıza kodunu göstermek üzere yanıp sönecektir.
.
Yanan Led | Açıklama |
Power | Enerji kesik (Aşağıdaki duruma da bakınız) (Yetkili servisinize danışınız) |
.
Program |
Power ışığı ile birlikte yanıp sönüyorsa akü bitmektedir. Power ışığı sönükse akü arızalı veya aşırı akım çekilmesi söz konusudur. (Yetkili servisinize danışınız) |
Bypass | Tarih ve saat ayarsız |
Memory | Telefon hattı kesik (Yetkili servisinize danışınız)* |
Trouble ile beraber yanan zon ledleri | Zon ledi yanıp sönüyorsa ilgili zon açık devre, sürekli yanıyorsa zon kısa devredir. (Yetkili servisinize danışınız) |
*Bu özellik VAP2xx, VAP3xx alarm panelinde bulunmamaktadır.
.
VPC301 LCD Keypad için;
.
(Report) tuşuna uzun basın.
Arıza mesajı LCD ekranda görünecektir.
Alarm panelini standby (Normal) moda geri döndürmek için “Exit” tuşuna uzun basın. Yeni bir arıza meydana geldiğinde, sistem yeniden “trouble” moduna geri dönecektir.
.
PGM(ler), kullanıcı telefon numaraları ve alarm haber alma merkezi panel standby (normal) modunda iken test edebilir.
.
(Test) tuşuna uzun basın.
Siren 5 saniye boyunca çalacaktır.
.
.
(Test) tuşuna uzun basın.
‘e,
‘ye,*
‘e basın.**
* PGM2 VAP2xx, VAP3xx’de yoktur.
** PGM3 VAP2xx, VAP3xx, VAP404’de yoktur.
Seçilen PGM 5 saniye aktif olacaktır.
VAP204 alarm panelinde bu test yoktur.
(Test) tuşuna uzun basın.
‘e,
‘ye (*),
Yedek AHM1 için ‘e (**)
Yedek AHM2 için ‘e (**) basın.
* VAP304 alarm paneline AHM yedek numarası test edilir.
** VAP304 alarm panelinde aktif değildir.
Panel alarm haber alma merkezine test kodu gönderir.
Alarm Paneli test edilen numarayı arar ve numaranın telefona cevap verip “*” tuşuna basarak şifresini girmesini bekler.
(Test) tuşuna uzun basın.
‘e ve arkasından 1. Kullanıcı numarası için
:
:
‘e,
‘ye,
‘e,
Kullanıcı PGM(ler)in kontrolünü manuel olarak sağlayabilir.
.
‘e ve arkasından PGM1 için
PGM2 için PGM3 için
:
:
(Test) tuşuna uzun basın.
‘e,
‘ye,*
‘e basın.**
.
* PGM2 VAP2xx, VAP3xx’de yoktur.
** PGM3 VAP2xx, VAP3xx, VAP404’de yoktur
PGM durumunu değiştirir. Aktifse pasif hale, pasifse aktif hale geçer.
.
Master kullanıcı saat ve tarih ayarını aşağıdaki tabloya göre yapabilir.
.
. | Adres | Örnek | LCD Menü |
Saat | 01 01 | 9:05 için 0905 giriniz. | Temel Ayarlar /Saat Ayarı/Saat |
Tarih | 01 02 | 12/05/2004 için 120504 giriniz. | Temel Ayarlar /Tarih Ayarı/Tarih |
.
VPC016,VPC104,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
VPC301 LCD Keypad için;
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
VPC016,VPC104,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
.
VPC301 LCD Keypad için;
.
(Program) tuşuna uzun basın.
*Bu ayarlar VPC104 keypadde yapılamamaktadır.
Keypad aşağıdaki ayarları kendi hafızasında tutar. Bu sebeple bir keypadde yaptığınız değişiklikler diğer keypadleri etkilemez.
.
Belirli zonlarda hareket olduğunda veya hareket sona erdiğinde, keypadin bir uyarı sesi çıkarması isteniyorsa, bu, keypadin zil ayarları adresinden yapılır:
.
İşlem | VPC108 | VPC016-116 | VPC132 | VPC301 |
. | . | . | 99 01(1-8 zon) | Keypad Ayarı/Özelleştirme/Zil 01 A |
Zonlar Açıldığında Chime Sesi | .
99 01 |
99 01(1-8 zon)
99 02(9-16 zon) |
99 02(9-16 zon)
99 03(17-24 zon) |
Keypad Ayarı/Özelleştirme/Zil 01 B
Keypad Ayarı/Özelleştirme/Zil 01 C |
. | . | . | 99 04(25-32 zon) | Keypad Ayarı/Özelleştirme/Zil 01 D |
. | . | . | 99 05(1-8 zon) | Keypad Ayarı/Özelleştirme/Zil 10 A |
Zonlar Kapandığında Chime Sesi | .
99 02 |
99 03(1-8 zon)
99 04(9-16 zon) |
99 06(9-16 zon)
99 07(17-24 zon) |
Keypad Ayarı/Özelleştirme/Zil 10 B
Keypad Ayarı/Özelleştirme/Zil 10 C |
. | . | . | 99 08(25-32 zon) | Keypad Ayarı/Özelleştirme/Zil 10 D |
VPC016,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
VPC301 LCD Keypad için;
.
(Program) tuşuna uzun basın.
Herhangi bir zonda hareket olduğunda keypadin aydınlatmasının otomatik olarak çalışması sağlanabilir. Bu özellik eve karanlıkta gelindiğinde kapının açılması ile keypadin aydınlanması ve şifre girmek için keypadi kolayca bulmada faydalıdır.
.
Opsiyon | VPC108 | VPC016,116 | VPC132 | VPC301 |
. | . | . | 99 09(1-8 zon) | Keypad ayarı/Özelleştirme/Işıklı Zon 1-8 |
Zon açıldığında tuş aydınlatması | .
99 03 |
99 05(1-8 zon)
99 06(9-16 zon) |
99 10(9-16 zon)
99 11(17-24 zon) |
Keypad ayarı/Özelleştirme/Işıklı Zon 9-16
Keypad ayarı/Özelleştirme/Işıklı Zon 17-24 |
. | . | . | 99 12(25-32 zon) | Keypad ayarı/Özelleştirme/Işıklı Zon 25-32 |
.
VPC016,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
VPC301 LCD Keypad için;
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
Tuş takımının 1,2 ve 3 numaralı tuşları sırasıyla panik, yangın ve tehdit alarmı verme işine ayrılmışlardır. Bu tuşlar basılı tutulursa ilgili alarm aktifleşecektir. Bu tuşlar istenirse devre dışı bırakılabilir. Özellikle genel kullanıma açık yerlere konulan keypadlerde bu tuşları kapatarak yanlış alarm riskini ortadan kaldırmak için kullanılabilir.
.
Tuş | Opsiyon | VPC108 | VPC016,116 | VPC132 | VPC301 |
Panik (1) | 1.Opsiyon | .
. 99 04 |
.
. 99 07 |
.
. 99 13 |
.
Keypad ayarı/Özelleştirme/ Acil Düğmeler |
Yangın (2) | 2.Opsiyon | ||||
Tehdit (3) | 3.Opsiyon | ||||
Tamper (4) | 4.Opsiyon |
VPC016,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
VPC301 LCD Keypad için;
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
* Tüm acil tuşlar fabrika ayarı olarak aktif haldedir.
.
Keypadin belirli durumlarda çıkardığı uyarı sesleri iptal edilebilir. Bunlar aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
.
Sesler | Opsiyon | VPC108 | VPC016,116 | VPC132 | VPC301 |
Çıkış Gecikmesi sesi | 1.Opsiyon | .
. . 99 05 |
.
. . 99 08 |
.
. . 99 14 |
.
. . Keypad Ayarı/ Özelleştirme/Ses ayarı |
Kuruldu Sesi | 2.Opsiyon | ||||
Alarm Sesi | 3.Opsiyon | ||||
Hata Sesi | 4.Opsiyon | ||||
Tuş Sesi | 5.Opsiyon | ||||
Onay Sesi | 6.Opsiyon |
VPC016,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
VPC301 LCD Keypad için;
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
* Tüm sesler fabrika ayarı olarak aktif haldedir.
.
Belirli arızalarda keypadin uyarı sesi verip, diğerlerinde vermemesi sağlanabilir. Bu, aşağıdaki tabloda belirtilen seçeneklerin aktif veya pasif yapılması ile ayarlanır.
.
Arıza Sesleri | Opsiyon | VPC108 | VPC016,116 | VPC132 | VPC301 |
Elektrik kesik | 1.Opsiyon | .
. . 99 06 |
.
. . 99 09 |
.
. . 99 15 |
.
. Keypad Ayarı/ Özelleştirme/ Hata Sesleri |
Akü voltajı düşük | 2.Opsiyon | ||||
Tarih-saat ayarsız | 3.Opsiyon | ||||
Telefon hattı kesik* | 4.Opsiyon | ||||
Zon arızası | 5.Opsiyon | ||||
Akü hatası | 6.Opsiyon |
*Bu özellik VAP2xx, VAP3xx alarm panelinde bulunmamaktadır.
VPC016,VPC108,VPC116 ve VPC132 keypadler için;
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
.
VPC301 LCD Keypad için;
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
* Tüm sesler fabrika ayarı olarak aktif haldedir.
*Bu özellik sadece VPC301 keypadde vardır.
LCD ekranın dil seçeneği aşağıdaki gibi değiştirilebilir;
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.
.
*Bu özellik sadece VPC301 keypadde vardır.
VPC301 keypadde ortam sıcaklığını gösteren bir termometre vardır. Bu termometre fabrikasyon olarak ayarlıdır ama sıcaklığın doğru olmadığını düşünüyorsanız bu termometreyi kalibre ederek doğru sıcaklığı göstermesini sağlayabilirsiniz. Kalibrasyon için doğru sıcaklığı ölçtüğüne güvendiğiniz bir başka termometre ile ortam sıcaklığını ölçünüz.
Formül:
GS: Gerçek sıcaklık ES: Ekrandaki sıcaklık
KD: Eski kalibrasyon değeri (“Keypad Ayarı/Özelleştirme/Termo Ayar” okunan değer.) GD: Girilecek değer (“Keypad Ayarı/Özelleştirme/Termo Ayar” girilecek değer.)
Olmak üzere
.
GD = KD + (GS – ES)
.
Örneğin: Doğru termometre ile ölçülen değer 21 derece, ekrandaki değer 19 ve kalibrasyon değeri de 10 olmak üzere.
GD = KD + (GS – ES) GD = 10 + (21 – 19)
GD = 12
.
Uzun “bip” sesini duyana kadar 4 haneli kullanıcı şifrenizi girin.
(Program) tuşuna uzun basın.